Köpenhamn – Per Olov Enquist

I somras bodde jag av en tillfällighet i latinerkvarten i Köpenhamn. Var där på en världskonferens i äldrepsykiatri / demensforskning. Blev förtjust i dessa kvarter och stan. På 1200-talet byggdes här Vor Frue Kirke, Köpenhamns domkyrka med Torvaldsens Jesus-staty från början 1800 – talet bland annat. Länge talades latin här. Universitetet har sitt centrum här bildat 1479, liksom stadens stadsbibliotek och Universitetsbibliotek. Vid besöket i latinerkvarteren upplevde jag en känsla av kristen humanism och drogs till att läsa böcker av Per Olov Enquist.

Per Olov Enquist bodde huvudsakligen i Köpenhamn 1978-93 och var och är mycket uppskattad här som författare och dramatiker. I latinerkvarteren ligger bokhandlare och antikvariat på rad. Ett andet liv (på svenska Ett annat liv, 2008) av Per Olov Enqvist blir lektyren hem på tåget till Göteborg. I biografin berättar han bland annat om sin uppväxt i Västerbotten och den herrnhutiskt påverkade fromhetstraditionen inom Evangeliska fosterlandsstiftelsen som betytt mycket för honom.

Per Olov Enqvist gav ut boken Livläkarens besök 1998. Han berättar den egenartade historien om Johann Friedrich Struensee och dennes roll i det danska hovet och statsledningen 1768-72. Struensee var läkaren från den danska staden Aaltona i norra Tyskland, som blev livläkare hos den psykossjuke kung Christian den sjunde. Struensee var påverkad av upplysningen (de franska encyklopedisterna, speciellt Voltaire). Han ville upphäva livegenskapen i Danmark, upprätta tryckfriheten, minska adelns och hovets privilegier. Han blev mer än vän med den unga drottningen Caroline Mathilde från England och skapade sej fiender. Till sist blev han grymt avrättad.

Struensee hade föregripit senare förändringar i demokratin och folkrätten i Danmark. Han var uppväxt i pietistisk herrnhutisk miljö men senare utvecklats i en riktning påminnande om de franska upplysningsfilosoferna. Hans sista dekret som i realiteten dansk statschef var att tillåta herrnhutisk bosättning i södra Danmark i Christiansfeld.

Herrnhutismen i Christiansfeld är utgångspunkten för Enquist bok Lewis resa 2003. Han knyter här samman herrnhutismens betydelse för pingstväckelsen och följer Lewi Pethrus´ livsresa och Pingströrelsens väg bort från sin ursprungliga frihetliga rötter. Interfolierat finns också beskriven författaren Sven Lidmans betydelse för Pingströrelsen och konflikten med Pethrus.

Enquist tror att Struensee när han var fängslad i väntan på dödsdomen i Köpenhamn fann tillbaka till sin uppväxts herrnhutiska religiositet. Denna religiösa tradition kom att ha stor betydelse för demokratins framväxt i Norden.

Benny Fhager

Annonser

7 Responses to Köpenhamn – Per Olov Enquist

 1. Anders Wesslund skriver:

  P O är en nära författare för mig; känner igen så mycket i egen uppväxt i hans. P O har förmågan att se både väckelsens betydelse historisk (för demokratin, småfolket), samtidigt som han smärtsamt beskrivit och själv kämpat med dess inskränkthet och begränsning av människor. /Anders

 2. Benny Fhager skriver:

  Läste boken Sekonden för många år sedan. Handlar om en släggkastare från Västerbotten som manipulerar kulan för att nå bättre resultat. Kulturella skildringar av idrottsmiljöer var inte så vanliga på sjuttiotalet. P O Enquist var en gång en mycket lovande höjdhoppare.

 3. Anders Wesslund skriver:

  När mellansonen och jag övningskörde i förrgår, kom vi förbi Furuvallen (hette den så?) där P O hoppade höjd, och även bönhuset och gröna huset. Det står kvar ännu, färgen är nästan helt borta. Byn heter Sjön, en del av större byn Hjoggböle.

 4. Benny Fhager skriver:

  Just byn Sjön ser P O framför när han skriver I lodjurets timma. Dramat skrevs i en lägenhet på Champs Elysée i Paris 1987. P O kämpade då hårt med sitt alkoholberoende som han 1990 kom över.
  Just nu läser jag Blanche och Marie från 2004. Denna bok är också i Parismiljö, närmare bestämt inom bland annat hysteribehandling hos Charcot och sedan Radiumforskning hos Marie Curie. Kärlekens väsen behandlas med tankeutflykter till Västerbottens kustland och herrnhutismens syn på kärleken som både önskvärd och förbjuden.
  Blanche och Marie sätts upp på Norrlandsoperan i höst.

 5. Anders Wesslund skriver:

  I lodjurets timma sattes upp av eleverna på Edelviks fhs i Burträsk utomhus vid Bönhuset i Sjön förra sommaren. En kultur-/författarförening i just bönhuset driver verksamhet och arrangerade. Stark tolkning! Pjäsen berör ju psykisk sjukdom – religion – Gud; ett teman P O återkommit till. Och om vad det är att vara människa.
  Visste inte att Blanche och Marie tog upp Charcot – han var ju en inspiratör till Freud genom sina hypnosbehandlingar och till Freuds senare teoribygge kring det undermedvetna och psykoanalysen. Freud var inte ensam om dessa tankar. Det var ett steg som då togs i vår förståelse av det mänskliga psyket i västerlandet, som kyrkorna inte riktigt har kommit ifatt än. Och samhället har också svårt för det – i vår tid ska ju allt korrigeras (KBT), mätas (evidens) och styras (NPM). Att vi inte är herrar i våra egna hus, att ångesten är existentiell är fortfarande alltför outhärdligt för många att ta in.

 6. Benny Fhager skriver:

  Sigmund Freud var elev till Charcot. Offentliga behandlingar av hysteri skall ha förevarit inför publik, bland annat Strindberg. Blanche Wittman var Charcots favoritpatient och sannolikt mer än så.
  Just August Strindberg är huvudpersonen i P O:s drama Tribadernas natt från 1975. Handlingen förlagd till Köpenhamn och äktenskapsdramatik mellan August S, Siri von Essen och hennes vännina Marie David. Tribad är ett gammaldags uttryck för homosexuell kvinna. P O har många strängar på sin lyra och växlar perspektiv.

 7. Benny Fhager skriver:

  I lodjurets timma hade premiär på Dramaten i Stockholm 13/5 i regi av norrmannen Johannes Holmen Dahl. Det går ett antal ytterligare föreställningar i höst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: