Olle Nystedt – en hedervärd domprost

I ett blogginlägg från början av januari skrev Benny Fhager om Torgny Segerstedt och filmen ”Domen över död man”.  Det är en bra film som på ett förtjänstfullt sätt lyfter fram Torgny Segerstedt som en av våra svenska motståndare till nazismen, judeförföljerserna och antisemitismen. I det sammanhanget tycker jag att det finns anledning att lyfta fram ytterligare en motståndare och göteborgare kring vilken det inte har uppmärksammats lika mycket, nämligen Olle Nystedt.

Under åren 1938 till 1943 var Olle Nystedt domprost i Göteborg och från 1943 fram till slutet av 1950- talet pastor primarius och domprost i Stockholm. I samband med den tyska inmarschen i Norge den 9 april 1940 kallade Olle Nystedt till gudstjänst i Göteborgs domkyrka där han höll en predikan i en överfylld domkyrka som var ett rungande angrepp på nazismen och antisemitismen. Det var modigt gjort och Olle kom att vara högt placerad på nazisternas dödslistor för resten av kriget.  År 1957, när frågan om kvinnliga präster  avslogs av kyrkomötet var Olle Nystedt den enda prästerliga ledamot som röstade för kvinnliga präster. Inte en enda präst och inte en enda av våra biskopar slöt upp bakom honom.

I dessa tider när främlingsfientligheten börjar breda ut sig i Europa, när en ledande regeringsmedlem anser att det är dags att minska flyktingarnas antal i vårt land, när arbetslösheten tilltar särskilt bland våra ungdomar och när klyftorna i det svenska samhället  vidgas,  då kan det vara värt att lyfta fram människor som med modet i högsätet går sin egen väg i mänsklighetens tjänst. Olle Nystedt var en sådan och  en sann och hedervärd kristen humanist.

Torbjörn Lindquist

2 Responses to Olle Nystedt – en hedervärd domprost

 1. Benny Fhager skriver:

  Torbjörn

  Olle Nystedt måste ha varit mycket djärv. Göteborgs stifts tidning var öppet nazistisk och stämningarna var ofta tyskvänliga i prästerliga sammanhang på Västkusten. Naturligtvis var han påverkad av Torgny Segerstedt. Vad Torgny skrev i GHT var allmänt känt. Torgny kan mycket väl ha varit med i domkyrkan. Men efter att hans avhandling 1903 inte blivit godkänd, då den inte var ”kristeligt tillräckligt”, gick han sällan i kyrkan.

  • Torbjörn Lindquist skriver:

   Hej Benny!
   Jag tror inte att Olle N i första hand var påverkad av Torgny Segerstedt. Det var han naturligtvis eftersom de verkade i samma tid och på samma plats. Nej, det som drev Olle N var hans kristna övertygelse. Hur Olle N fått kunskap om alla nazismens vidrigheter och dess människosyn vet jag inte, men jag tror att det kristna budskapet om alla människors lika värde var tillräckligt (”här är icke jude eller grek, man eller kvinna …”) Samma sak när han 1957 röstade för kvinnans rätt till prästämbetet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: