Trötta tankar före advent

Tankarna är trötta, splittrade. Vardagens tempo driver på. Fragmentariska nyheter flimrar förbi, skrämmande, fasansfulla. Vill inte fly in i sportens svart-vita värld, är där ändå både som publik och lagledare till pojkens juniorlag i innebandy. En hel söndag i buss Skellefteå – Umeå tur och retur. Det meningsfulla växer ur att se pojkar och flickor hitta ett sammanhang att få plats i, få vara med i.

Hörde idag nyheten om Världsbankens forskningsrapport om en 4-gradig temperaturökning inom detta sekel. Två grader sade miljömötet 2009 i Köpenhamn att klotet klarade. Fyra grader får katastrofala följder. Domsöndag eller vanlig hederlig sekulär dom över oss själva?

Schizofrenin drabbar lyssnaren. I nästa nyhet ska jag oroas för konkursen för SAS. Räddningen – ännu fler flygresor på en avreglerad marknad? Ännu mer utsläpp. Är jag stenålder som skulle vilja ha en reglerad flygmarknad, statliga bolag och en begränsning av den totala globala flygtrafiken?

Israels militär går till kraftfull offensiv mot Gaza igen. Hamas skjuter raketer, helvetet har öppnat käftarna igen. I Ordfront 5/12 www.ordfront.se skriver Bob Hansson under rubriken ”Ingen vinner ett krig” klokt om försöket att förstå den israeliska smärtan: ”Jag undrar hur israeler kan tro att palestiniern ska sluta militarisera sin ilska, så länge de själva militariserar sin rädsla?”.

Men jag undrar om det alls går att kritisera Israel utan att direkt hänvisa till vad palestienerna gör? Det är ockupationen som är grunden till kritiken. Det är en given folkrättslig utgångspunkt. Lyssnar vi lyhört till ropen från dem som ser sina grannars hus bombas sönder, familjer utplånas och skräcken i varandras ögon när bomberna faller, så ropar de vapenvila. Det gäller också i Tel Aviv, i Jerusalem. Sluta. Nu.

Har hittat en ny medievän: Fria Tidningen www.fria.nu. Där står om regeringens överskottsmål: 35 miljarder per år, men Centerns ekonomisk-politiske talesperson Per Åsling talar om utförsäljning av statlig egendom och privata satsningar istället för att kunna finansiera miljösatsningar som ett fungerande järnvägsnät. Eller jobb i offentlig sektor där vi går på knäna. Varken miljö- eller centerparti längre.

Ann-Charlott Altstadt skriver i Flamman 42/12 och på Aftonbladets kultursida 18/11 http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article15791214.ab om Daniel Suhonens och Felix Antmans, artikel När kapitalet fick partibok, publicerad i (s)-tidskriften Tiden. Där förklaras hur näringslivet sponsrar högersossar vi pr-byråer och ändrar partiets politik inifrån till att värna ”valfrihet” och vinster i vården. Privata vårdföretag har dubbelt så hög vinstnivå, 15% på riskfria inkomster – våra skattepengar – jämfört med övrigt näringsliv. Många miljarder rullar ner i dessa bolags fickor, flera med välkända och etablerade (s)-namn i toppen. Näringsliv, (s)-toppar och journalister i förening i samhällets makteliter urholkar demokratin. Samtidigt förlorar småfolket hoppet och många söker sig till SD. Är det möjligt att inte se sambanden?

Jag slutar denna litania med hoppet inför advent, inför riket som kommer, ej med makt och härar, där förberedelsen handlar om ”berg sjunken, djup stån opp”, men anspelning på profetens ord om hur ekonomiska klyftor ska utjämnas, stigar jämnas för rättfärdigheten, för att den Messias som väntas skall kunna komma. Med Marta Helenas ord på Facebook http://www.facebook.com/#!/marta.gustavsson delar jag en längtan om en kyrka som vill leva i denna efterföljelse.

Anders Wesslund

Annonser

6 Responses to Trötta tankar före advent

 1. Benny Fhager skriver:

  Tack Anders för din tidskrönika.
  Den senaste miljörapporten öppnar för bibliska implikationer.
  Teilhard de Chardin som dog 1955 öppnar för att människosläktet tillväxer och konvergerar i tro och medvetenhet globalt. En dröm om ny himlar och en ny jord kanske bortom vad vi helt kan förstå.

  • denkristnahumanisten skriver:

   Intressant. Själv är jag mer pessimistiskt lagd. Läser just nu om Georg Henrik von Wrights bok ”Myten om framsteget” från tidigt 90-tal. Han tvivlade på mänsklighetens förmåga att råda på den belägenhet vi befinner oss i. /Anders

 2. Benny Fhager skriver:

  Tänk vilken spännande dialog dom kunde haft: Georg Henrik von Wright och Pierre Teilhard de Chardin.

  • denkristnahumanisten skriver:

   Ja, det tänker jag också. Marxisten Bloch (om jag minns rätt) tar fasta på hoppet i det kristna tänkandet och den dito praktiken och tolkar det förstås i progressiv riktning. von Wright landar i en ”provokativ pessimism”, i sig en viktig röst kring ödesfrågorna (miljön/klimatet), men han hittar inte hoppet. Han våndas, inget stoiskt lugn som annars kännetecknar hans stilism. I Ordfronts förra nummer berörde man tro, och där fanns intressanta sekulära miljörörelser som utan egen vetskap följde en korsteologi; att först ta till sig smärtan för att kunna agera förnuftigt och styra bort från den katastrofkurs vi är inne på. Det gäller ju vårt psykiska väl också; att (med någon som vittne) kunna gå igenom den smärta vi möter i livet istället för att förneka eller bedöva den. Ångesten som vägvisare genom mörkret. Så är det med hoppet också, tänker jag. Inte flykt, utan progression. Jag vet inte hur de Chardin hanterar dessa frågor ur ett evolutionärt perspektiv. /Anders

 3. Benny Fhager skriver:

  Pierre Teilhard de Chardin var progressiv och framtidsinriktad. Han hade kanske en väl naivt positiv syn på vetenskapen. Samtidigt var Teilhard de Chardin jordnära och praktisk. Han svarade för ett arbetets evangelium. Hans bokutgivning om dessa tankar i ett kristet evolutionärt perspektiv stoppades av katolska kyrkan, Men efter Teilhards död och för framtiden….

 4. Benny Fhager skriver:

  Tagit del av Ordfronts nummer om tro.
  Tro i sekulär form behöver bejakas i dialog av kristna humanister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: