BK Häcken mer än en fotbollsklubb

I Göteborg föds man nästan in i en fotbollskultur. Antingen är man IFKare, Gaisare eller Öisare. De tre lagen IFK Göteborg, GAIS och Örgryte IS har i generationer haft sina supportergrupper. Färgerna blåvitt, grönsvart och rödblått sin speciella symbolik utifrån fotbollsklubbens dräkt.

Min tradition var att vara lite tvärtom. Mest blåvittsupportrar i närmiljön. Jag höll på rödblått,  det vill säja ÖIS.

Men det fanns mindre klubbar i stan ofta med en lokal förankring. Sakta kom mina sympatier att dras åt en mindre klubb från ön Hisingen med en egen arena på ön; Rambergsvallen.

Häcken är gulsvarta med randiga tröjor. Startades av varvsarbetare på 1930-talet. Klubben driver sedan många år ungdomsturneringen Gothia cup. Klubben har en ideologi av socialt ansvarstagande. Supporterklubben heter Getingarna.

Getingarna har en egen sektion på Rambergsvallen (sektion G). Häckens supporterklubb har ett större inslag av kvinnor än brukligt. Man hejar och sjunger fram sitt lag och hatar inte motståndaren.

Häcken har i många år haft mycket internationella spelare. Närheten till Gothia cup har säkert spelat roll. Svenska Missionskyrkan (Gemensam framtid) samarbetar med Häcken vid en fotbollsskola i Kongo-Kinshasa.

Fotbollsmässigt har Häcken under 90- och 2000-tal ofta varit lågt placerade eller spelat i superettan. Tidvis har trenden brutits men efter ett par säsonger har laget åkt ur. De sista åren har inneburit en stabilisering som mittenlag i fotbollsallsvenskan och en långsam ökning av publik och supportrar. Det tar tid att bryta sociala strukturer i fotbollen.

Både förra året och speciellt i år har laget spelat en målfarlig, passningsskicklig offensiv fotboll som uppskattats alltmer.

BK Häcken ligger i dagsläget bland topplagen i serien och har i höst spelat bländande. BK Häcken har blivit laget i mitt hjärta. 

 

Benny Fhager

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: