Kristen humanism på Humanistbloggen

Förbundet Kristen humanisms manifest ”Att vara kristen är att vara humanist” diskuteras på Humanistbloggen:
http://humanistbloggen.blogspot.com/2011/10/att-vara-kristen-ar-att-vara-humanist.html?showComment=1319663069569

Tack till Mattias Irving som tipsade dem!

Karl Högberg

Annonser

11 Responses to Kristen humanism på Humanistbloggen

 1. Tore Eriksson skriver:

  Oj, oj, oj. Det verkar som att en hel del arbete ännu återstår.

 2. Anders Wesslund skriver:

  Tore, du låter rätt nedlåtande. Återkom med konstruktiv kritik!

  • Tore Eriksson skriver:

   Nedlåtande? Nej Anders, då missuppfattar du mig nog. Om något är nedåt så är det jag som blev nedslagen av tonläget från Atei… förlåt Humanisterna kallar de visst sig. Jag har hört sägas att en del kan vara rätt aggressiva i sin antipati gentemot religion i allmänhet och kristen tro i synnerhet, men detta är ju rent ut skrämmande.

   Det arbete jag syftade på var inte att fila på manifestet om nu någon trodde det, utan det fortsatta arbetet med att bygga broar till sekulära och religiöst neutrala humanister.

 3. Anders Wesslund skriver:

  Tack, Tore! Det blev klargörande när du utvecklade din tanke. Jag upplevde också en hätsk ton från flera som kommenterade i en föga humanistisk anda. Mattias däremot gjorde ett gott jobb i sina svar. Andra hade tankar jag tar till mig och skall försöka åtekomma till senare.

 4. Benny Fhager skriver:

  Vissa av kommentarerna på humanistbloggen påminner om de man läser i Världen idag och Dagen, fast med omvänt livtag.
  Mattias Irvings inlägg bra.
  Bra att debatten är igång.

  • Tore Eriksson skriver:

   Tyvärr har du rätt angående vissa kommentarer på Dagen, Benny. Världen idag har jag helt slutat läsa, för där är det inte bara kommentarerna som förskräcker utan även det mesta redaktionella materialet. Eller åtminstone var, när jag slutade läsa V.i.

 5. LarsN skriver:

  Kan man verkligen vara kristen, och religiöst neutral, samtidigt? Det låter märkligt för mig.

  Vad menas med en religiöst neutral humanist? Är det en humanist som aldrig finner anledning att kritisera, eller ifrågasätta några företeelser inom någon religion? Är det en humanist som tycker att alla religioner är lika rimliga och lika sanna?

  Det verkar åtminstone kanske kunna vara en humanist som får lov att vara nedlåtande mot icke-religiösa livsåskådningar. Såsom Erik Lundgren i hans senaste inlägg ”Att tämja djävulen inom oss” på denna blogg.

  Lars Nilsson

  • Tore Eriksson skriver:

   ”Kan man verkligen vara kristen och religiöst neutral samtidigt?” – Nej, det kan man naturligtvis inte vara.

   ”Vad menas med en religiöst neutral humanist?” Jag vet inte om begreppet ens är myntat än; jag använde ordkombinationen för att beskriva de humanister som varken är kristna eller [aggressiva] ateister. De som inte är troende, men gärna välkomnar kristna i arbetet för vad de definierar som humanismens mål.

   ”Är det (en religiöst neutral humanist) en humanist som tycker att alla religioner är lika rimliga och lika sanna?” Nej, utan en icke troende humanist som kanske tror att alla religioner har fel, men som respekterar de troendes rätt att tro vad de vill så länge de inte skadar andra eller tvingar in andra under deras regler och påbud, samt inte ser det som humanismens mål att utplåna religionerna. (Ojojoj, jag och mina långa meningar…)

   Har inte läst Erik Lundgrens inlägg, men jag ska göra det nu. Förhoppningsvis kommer jag inte att finna det fullt så nedlåtande som de arga humanisternas på bloggen som hänvisas till här!

 6. LarsN skriver:

  Förlåt, jag misstog mig nog med hur ni använde ordet ”religiöst neutral humanist”. Ni menade ju såklart inte att ni kristna humanister skulle vara religiöst neutrala förstår jag ju nu. Hur kunde jag få detta om bakfoten?

  Frågeställningen om vad en religiöst neutral humanist kan tänkas vara för något är dock fortfarande lite intressant tycker jag.

 7. Ni kanske skall vara lite försiktiga med att kategorisera de som kommenterar på Humanistbloggen, forumet är öppet för alla.

  • Ja, det är öppet för alla, men man lär sig ju snabbt att känna igen de flitigaste skribenterna – av vilka somliga är direkt militanta i sin religionskritik och skrämmer bort andra användare. Att dessa söker sig till just Förbundet Humanisterna är inte så konstigt, fastän jag är medveten om att deras åsikter kanske inte ter sig så himla bekväma för förbundet.

   Å andra sidan finns det ju också ett annat, mer dogmatiskt troende läger som ofta och gärna intar skyttegravspositioner och bidrar till att polarisera debatten. Det är tråkigt, men i slutänden ett ofrånkomligt resultat av Humanistbloggens eget tonfall i religionsfrågorna. På gott eller ont, ja det återstår att se.

   I vilket fall så uppfattar jag att det finns nyanserande röster i båda lägren, och Ulf tycker jag definitivt är en av dem, som ändå för samtalet framåt. Jag hoppas att vi ska orka fortsätta det samtalet, fastän det ibland överröstas. Sån är tillvaron på Internet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: