Det kristna studentarbetet – varthän?

Kristna studentrörelsen i Sverige, KRISS, har haft ett stort inflytande i den kristna samhälls- och kulturdebatten. Kvinnoprojektet och ekologiprojektet på 70- och 80-talen var banbrytande i att föra fram tankegångar om kvinnors rätt och ekologisk balans bland annat. Internationell solidaritet spelar en stor roll allt sedan Chileprojektets tid. Men huvudfåran bland kristna studenter går idag KRISS förbi fast man gör ett bra arbete. Sändaren hade en artikel om detta tidigare i höst.

Ny generation dominerar bland kristna skolgrupper, vars Livets ord-anknytning talar sitt eget språk. Studentorganisationen Credo har en kyrklig OAS-prägel och en konservativ agenda, inte minst beträffande bibelsyn.

Var tid har sin karaktär och yngre människor tenderar att vara mer tydliga ideologiskt, men jag är rädd att själva uttrycket kristen bland studenter idag förknippas med en nästintill fundamentalistisk syn. Det kopplas till evolutionsmotstånd och snäv privatmoral med pekpinnar – ”vi har rätt”.  En av mina söner, som torde vara kristen humanist men inte är jätteaktiv i kyrkan, uttryckte sig såhär:
 – Bland yngre har ”kristen” idag fått en dålig klang. Vi tänker på Sarah Pahlin och negativa attityder mot vetenskap och homosexuella.

Benny Fhager

3 Responses to Det kristna studentarbetet – varthän?

 1. Marta skriver:

  Hej!

  Fick tipset om det här inlägget och ska försöka svara. Svaret är inofficiellt – jag sitter inte längre i KRISS styrelse, men jag ska försöka säga saker som är ganska självklara för oss som är aktiva kriss:are.

  KRISS har idag ungefär 150 medlemmar, det skiftar lite beroende på när på året det är. För att vara så få – gör föreningen jättemycket. Ett exempel är teologifestivalen inTerdependence som vi har arrangerat i två år och som det är beslutat kommer inträffa även 2011. Utifrån den och andra arrangemang försöker vi bygga nätverk som inte bara ger oss medlemmar utan också påverkar det som finns utanför våra medlemmar. Många av våra medlemmar är otroligt aktiva och lägger väldigt mycket tid på att skapa bra arrangemang och engagemang i föreningen. Ska man vara krass, så är det dock så att det lättaste sättet att få en organisation att växa mycket är att ha en stor budget.

  KRISS har försökt starta ”något” på gymnasieskolor men det är ganska svårt på många sätt. Det skiljer ju oss från de två andra stora kristna skol- och studentrörelserna. Vår ekonomi och våra medlemmar klarar det inte riktigt. Det känns också ofta mer relevant för en förening som inte har en evangelikal inriktning, att prioritera kvalitet framför kvantitet, därför har ingen riktigt skapat strukturer för att bli hur många som helst. Däremot kan vi meddela att på flera orter så växer lokalavdelningarna, även om det kanske är med två personer om året…

  Detta kan man ju se som undanflykter, absolut. Men om man vill att KRISS ska växa och få ökat inflytande så är det en bra början att bli Senior friend ( http://kriss.se/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=12 ), be oss att skriva kollektansökningar till era församlingar och så vidare.

 2. Fhager Benny skriver:

  Marta!
  Jag delar dina värderingar. KRISS gör ett bra arbete, men som med KHS vore det bra om vi blev fler.
  Ny generation med Livets Ord-kopplingar organiserar huvuddelen av kristna skolgrupper idag om jag är rätt informerad. Hur mycket offentliga bidrag får Ny generation?
  Vad betyder det för bilden av kristna idag i skolvärden att agendan sätts av fundamentalister?

  Benny Fhager

 3. Marta skriver:

  Det intressanta är kanske vad som händer med kyrkokartan om unga i nästan alla samfund får sin skolning av Ny generation. Var ekumeniken är om 20 år är en svår och skrämmande sak att gissa sig till.

  Jag tror att de får en hel del bidrag, dessutom har de, om jag minns rätt, ett volontärprogram som rörelsen själv nästan inte betalar ett öre för utan där du får en församling till att bekosta ditt uppehälle under ett år medan du startar upp skolgrupper. Svårt att mäta sig med såna resurser 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: