Humanistisk dialog

Att utveckla tankarna kring kristen humanism kanske kan vara en väg att öppna dialogen med de ateistiska humanisterna? John de Gruchy gav oss några byggstenar idag. Att diskutera hans problematisering av upplysningshumanismens värden (jämlikhet, autonomi, autenticitet, tolerans och medkänsla), och hans förslag till ledord för en senmodern humanism: holistisk, inklusiv, medkännande, komplex och hoppfull, med sekulära humanister – det skulle vara spännande!

Helene Egnell

3 Responses to Humanistisk dialog

 1. tomas kindahl skriver:

  Ouch! Det är osäkert huruvida det finns ateistiska humanister. De s.k. ”humanisterna” på http://www.humanisterna.se/ är human-etiker, d.v.s. starkt antireligiösa neopositivister. De är starka motståndare till religion, har tydligt pseudovetenskapliga böjelser som påvisar sekttendenser, men de bedriver inga humanistiska studier.

  Jag tänkte som du innan jag läste Richard Dawkins ”Illusionen om Gud” (se http://siderespector.blogspot.com/2010/06/dawkins-god-delusionillusionen-om-gud.html), men nu anser jag det bättre att låta dem hålla sig för sig själva och odla sina paranoida föreställningar.

  Äkta humanister finns i stället på http://www.humanistiskaforbundet.se/hem/hem.html, de verkar inte syssla med religion eller ateism, utan i stället klassiska humaniorastudier. Jag får intrycket av att de är religiöst obundna.

  • Helene Egnell skriver:

   Jag vill ändå tro på dialogens möjlighet, även om de s.k. ”humanisternas” inställning är svårartad. Men det handlar ju ändå om intelligenta människor med goda värderingar, som t ex Lena Andersson. Jag ser en fara i en ”de religiösas” allians mot ”de icke-troende”. Vi kan heller inte lämna över diskussionen till fundamentalistiska kristna som gärna debatterar med ”humanisterna” på dera villkor och därmed bekräftar deras bild av kristen tro.
   Jag vet också att det finns ateistiska humanister som vill ha dialog med troende, och är illa berörda av Sturmark & Cos aggressiva hållning.
   Det norska humanetiska förbundet är ett bra exempel på hur de kan finnas med i dialogen med troende på ett respektfullt sätt.

   • Tomas Kindahl skriver:

    Jo, vi får hoppas. I alla grupperingar med bunkermentalitet (det verkar som om denna härrör från evolutionsbiologerna, och är ett svar på en oförstående omvärld orsakad av nazismens förbrytelser) så finns det både självförsvarande idiosynkratiska tendenser, och gränsöverskridande tendenser. Innan gruppens ideologi/religiösa hållning är färdigdefinierad så är de mycket känsliga för och antagonistiska emot kontakt med de förmenta ”motståndarna”. På längre sikt kanske de svenska ”humanisterna” följer det norska mönstret, om vi har tur, annars inte…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: