Den blinda fläcken

Det sägs att varje öga har en blind fläck. Rätta mina grundskolekunskaper om jag har fel, men jag har för mig att det är mot den punkten all information från ögats stavar och tappar samlas och förs vidare till hjärnan. Det finns inte plats för ljusabsorberande synceller. De är upptagna av annat än att se.

Av någon anledning kom jag att tänka på det då jag reflekterade över den debatt som uppstått i min älskade Missionskyrka – när frågan om samkönad vigsel kommit på tal. Efter drygt fem års tystnad – som officiellt kallats ”Det goda samtalet” – som följde på ett beslut i kyrkostyrelsen, att inte ordinera pastorer som levde i partnerskap, har det nu blåst upp till storm. Kanske i ett vattenglas – men ändå. Missionskyrkans styrelse vill överlåta beslutet om samkönad vigsel till varje församling i vetskap om att det finns församlingar som vill bekräfta och stödja utsatta människor som söker stabila samlevnadsformer. Mycket bra. Men en stark lobby vill ha ett övergripande förbud?

Varför hamnar så många utsatta grupper i kyrkans blinda fläck. Vilka frågor är så mycket viktigare än att backa upp goda vägar för de utsatta?

Sten Högberg

One Response to Den blinda fläcken

  1. Karro Colliander skriver:

    Håller med dig, Sten. Måste fråga en sak som du förmodligen kan svara på. När samkönad vigsel i Miss.kyrkan kommer på tal svänger diskussionen ibland tillbaka till frågan om kyrkan överhuvudtaget ska HA vigselrätt. Är inte detta ett sätt att slippa ta i frågan och göra sig ovän med oliktänkande?
    Är den frågan verkligen på tapeten, eller som sagt bara ett fegt sätt att glidan undan den riktiga frågan?
    Klart att kyrkan ska viga, och viga alla par, tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: